Restauracja gruzińska

Wielu z nas poszukuje nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnych zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak też bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju odróżnia się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak też znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto wiedzieć?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które wyróżniają się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Prócz tego dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są również zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty niepowtarzalny smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, zgodnie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Stąd też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są rozwiązaniem w obecnej sytuacji, gdy wciąż dostęp do restauracji jest utrudniony albo zwyczajnie niemożliwy. Nie powinniśmy się jednak obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są takie same, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Jedyną w swoim stylu przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Więcej: Restauracja gruzińska, wino gruzińskie Bemowo, Białołęka, Bielany, Centrum Warszawa, Mokotów, Ochota, Praga.